Všude kolem nás tady rostou keře černého bezu. Na jaře jsme si nasušili květy a teď přišel čas na plody – zralé bezinky. A co s nimi? Mají velice široké využití – někdo z nich dělá sirup, někdo likér, dokonce i víno… Já jsem se rozhodla z nich uvařit skvělou marmeládu – téměř bez cukru, bez éček a bez konzervantů.
Plody černého bezu jsou nejen velice chutné, ale hlavně léčivé. ALE POZOR – nesmí se konzumovat za syrova! Mají totiž projímavé účinky. Někde se dokonce dočtete, že jsou jedovaté. Jakmile je ale povaříte nebo usušíte, můžete je bez obav konzumovat 🙂
Bezinky jsou pro náš organismus velice prospěšné – obsahují velké množství vitamínu A a C. Pomáhají při nachlazení, rýmě, čistí průdušky. Dokonce jsou prý úžasné také v bojích s migrénou a celkově tlumí bolesti nervového původu. No a navíc jsou taky moc moc dobré, tak proč nespojit příjemné s užitečným, že 🙂
Marmeládu budeme vařit zase tak, jak to mám nejraději – rychle a ideálně bez cukru (jak na marmelády bez cukru se dočtete TADY >>) a tentokrát dokonce i bez použití jakékoliv želírovací látky/pektinu. Použijeme totiž jablka a ty v sobě mají pektinu tolik, že to zkrátka nebude potřeba 🙂
Tak jdeme na to? Tady je recept 🙂
A postup?
Nejdůležitější a nejpracnější je pořádně vyvařit sklenice i víčka. Potom už je to brnkačka 🙂
Oloupané jablka a očištěné bezinky dejte do hrnce a zapněte sporák na střední stupeň. Jakmile ovoce trochu pustí šťávu, pomačkejte směs šťouchladlem na brambory. Celková doba vaření je jen asi 20-30 minut. Opravdu není třeba marmeládu vařit hodiny. Jakmile je ovoce rozvařené, vezměte si tyčový mixér a směs trochu promixujte. Ochutnejte a v případě potřeby doslaďte třtinovým cukrem.
Ještě horkou marmeládou naplňte sklenice, uzavřete víčkem a dejte zavařit na 85°C po dobu 15 minut. Potom skleničky vytáhněte a položte na prkýnko víčkem dolů. Nechejte je vychladnout a máte hotovo 🙂
Marmeláda je opravdu vynikající, bezinky mají hodně silnou a specifickou chuť a já jsem z výsledku maximálně nadšená. Teď je zrovna jejich čas, tak šup do lesa a uvařte si tuhle skvělou léčivou dobrotu 🙂
Dejte mi vědět, jak vám marmeláda chutnala 🙂
Mějte se krásně a užívejte si krásné babí léto!
Jana
Jani a ty pecicky je asi nutne precedit, ty mixovat nejdou….!?
Ano, jedině přecedit, pokud byste je chtěli rozmixovat, tak by mohla být výsledná marmeláda hořká/trpká … (omlouvám se za pozdní reakci, vůbec jsem si nevšimla komentáře) Jana