Klíčím. Klíčíš? Klíčíme!

Teď v zimě a na počátku jara ta zelenina z obchodů není nic moc, co si budem povídat. Ale vitamíny, ty potřebujeme i (hlavně) v zimě. Bavila jsem se teď s jednou známou a ta mi říkala: „Víš, my máme děsně rádi klíčky, ale ta cena v obchodech, to je mazec!“ Když jsem jí řekla, že si dávám klíčit různé luštěniny a obiloviny zcela běžně sama, za zlomek ceny a není s tím téměř žádná práce, hned mě prosila o „návod“.

Jak si tedy doma vypěstujete klíčky všeho druhu? Naprosto snadno a za pár korun! Tady je návod na to, jak to dělám já. A vy víte, že ráda dělám věci rychle, snadno a co nejefektivněji (rozuměj téměř bez práce a blbuvzdorně 🙂 ) Možná to pro vás bude stejná novinka, jako pro ni.

Jasně, internetem se hemží různé nakličovací misky, nádoby a kdovíco ještě, které vám zaručují to nejlepší naklíčení. Taky si za to nechají hezky zaplatit, žejo… Já si ale vystačím se zavařovací sklenicí a kouskem perlanu/plátna, případně si můžetev nadělat dírky do víčka.

Co takové klíčky obsahují? O tom se dočtete všude na internetu, ale co jen já vím, tak obsahují spoooustu vitamínu A,B,C, vitamín E, spoustu minerálů, draslík, železo, hořčík a taky jsou velice dobrým zdrojem bílkovin. No prostě dokonalá potravina! Navíc jejich chuť je skvělá, svěží, podobná hrášku, takže mi je baští i děti. Přidávám je taky do salátů, smoothie a někdy z nich i vařím.

Nejdůležitější na celém procesu klíčení je výběr semínek – tady doporučuju nešetřit a koupit si semínka v co nejlepší (bio) kvalitě. Už i supermarkety nabízejí taková semínka, ale v nějakém bezobalovém obchodu/zdravé výživě to je tutovka! Nejčastěji u nás doma klíčíme mungo fazole, čočku (zelenou i červenou), ale zkoušela jsem už i slunečnici (funguje to i z loupané! ). Dá se klíčit i cizrna, vojtěška (alfa alfa),  žito, špalda, řeřicha.. Zkrátka téměř jakékoliv nepůlené a hlavně NEMOŘENÉ semínko. (Pozor jen na fazole – krom munga – ty jsou za čerstva nestravitelné)

Jak tedy na to?

Vyberte si semínka, která chcete klíčit. Čistou zavařovací sklenici jimi naplňte max. 3 cm (pozor, semínka hodně zvětší svůj objem) a zalijte vodou. Nechte přes noc nabobtnat, aby se semínka aktivovala. Ráno vodu vylijte, několikrát semínka propláchněte čistou vodou, překryjte platýnkem (perlanem), zajistěte gumičkou a nechte pořádně okapat. Uložte sklenici do temna (pak budou klíčky křehčí) a ideálně dvakrát-třikrát denně tento postup opakujte. (jednou denně vyměňte plátýnko za nové)

Někdo taky dává klíčit do plastových láhví, ve kterých jsou zespodu dírky, takže může ta voda sama odtékat. Já ale nemám plasty celkově ráda, takže používám klasicky skleněnou zavařovačku + plátýnko a otočím ji dnem vzhůru na další zavařovačku. Krkolomný popis, ale obrázek snad napoví více 🙂

 

Důležité je, aby byla semínka pořád vlhká, ale aby v nich nestála voda – kvůli plísním a hnilobným procesům. Takže ideálně proplachovat 2-3x denně a skladovat v temnu (já mám sklenici uloženou ve skříni na chodbě ) a třeba takové mungo je už po 2-3 dnech nádherně naklíčené.

A pokud jste ještě nikdy neklíčili, tak doporučuju začít právě s tím mungem, to je opravdu jednoduché naklíčit a chuťově je skvělé, asi jako mladý hrášek.

Samozřejmě můžete klíčit i směsi (dají se i koupit), ale to se mi moc neosvědčilo, protože každá semínka potřebují jiný čas klíčení. Takže si dávám klíčit vždycky jen jeden druh do jedné sklenice.

No je to prostě brnkačka, fakt to zkuste, nic na tom není a získáte tak spoooustu živin za pár kaček.

Mějte se moc fajn, jaro už se blíží a já chystám spoustu tipů, jak co nejlépe využít dary přírody 🙂

Jana

PS: Stáhněte si můj eBook ZDARMA >> ZDE a zjistěte, jak se můžete jednoduše zbavit chemie ve svých domácnostech!

Jana Stránská
Jsem autorkou eBooku KOMPLETNÍ PRŮVODCE NETOXICKOU DOMÁCNOSTÍ Ukazuji lidem cestu ke zdravějšímu, spokojenějšímu a soběstačnějšímu životu, bez zbytečné chemie, která nás všechny obklopuje. Chcete o mně vědět více? Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Máte už po krk CHEMIE ve své DOMÁCNOSTI?

    Díky tomuto EBOOKU se jí lehce zbavíte!

  • Rubriky
  • Nejnovější příspěvky