Navnadila jsem vás? To je dobře! Je to fakt jednoduché a vlastně nechápu, proč to tak nedělá každý…? Když chce člověk uvařit marmeládu, tak si v obchodě koupí buď želírovací cukr, nebo nějaký pektogel, či jiný přípravek, podívá se na zadní stranu a přečte si:
Na 1kg ovoce 800-900g cukru – to jako fakt? Vždyť to je šílený poměr! V dnešní době, kdy už víme, jak to s tím cukrem vlastně je, si myslím, že je to úplně zbytečné.
Navíc spousta lidí fakt stráví vařením marmelády půl dne, takže na konci procesu mají v podstatě jen šíleně sladkou a barevnou hmotu.. No, takovou marmeládu se mi doma taky vyrábět nechce. Ale já mám pro vás úžasný recept, podle kterého si uděláte jakoukoliv marmeládu klidně úplně bez cukru!
Základ je mít naprosto čisté a dobře vyvařené skleničky. Já to dělám tak, že je umyju a pak je dám do zavařovacího hrnce normálně na deset minut probublat.. To je asi ta nejhorší práce na celé téhle marmeládě, tak si dejte záležet 🙂
Ve zdravé výživě si kupte CITRUSOVÝ PEKTIN. Tahle krabička stojí asi stovku a já jsem z ní udělala asi 10kg marmelády. Pektin je vlastně přírodní látka, která je obsažena normálně v ovoci. A tato látka nám právě způsobuje to, že nám marmeláda krásně zhoustne (zželíruje). Hodně pektinu obsahují například i jablka, takže na podzim, když je nadúroda jablek, dá se udělat marmeláda i bez tohohle pektinu, pokud část ovoce nahradíte jablky 😉
Ufff ty nejtěžší věci máte za sebou (dobrý, ne ? 🙂 ) a jdem se pustit do vaření!
Vezměte si kilo krásného sladkého ovoce, které chcete použít. Já mám tady na fotkách zrovna bílý a červený rybíz, ale dělala jsem marmeládu už i z jahod, třešní, angreštů, švestek… prostě dejte cokoliv, co máte rádi.
Hezky ho v hrnci zahřejte, trochu pomačkejte, nebo klidně použijte tyčový mixér (záleží jestli máte rádi marmeládu s kousky nebo raději bez ). Jakmile ho přivedete k varu, vsypte do ovoce pektin (7-10g na 1kg ovoce) a případně trochu třtinového nerafinovaného cukru (já jsem na 2kg rybízu dala asi 100g cukru a přišlo mi to až až! Do jahod nebo třeba třešní jsem nedávala cukr vůbec, naopak jsem tam nasypala trošku kyseliny citronové, aby byla chuť sladkokyselá)
Pokud máte rádi hodně husté marmelády a pektinu nevěříte, můžete si ve zdravé výživě koupit ještě agar (což je řasa, ale nebojte, není to nijak cítit rybinou, je to prostě bílý prášek bez chuti a vůně) – a trošku ho použít. Je to přírodní zahušťovadlo, ničemu to nevadí a já jsem ho do tohohle rybízu trošku foukla. Odhadem tak zarovnanou lžičku 🙂 Ale není to nutné.
Nechte ovoce s pektinem probublat jen minutku, dvě a hned plňte do horkých sklenic, zavíčkujte a zavařte na 85°C na 15 minutek. Vytáhněte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Hotovo, marmeládka je připravena ke konzumaci! A šlo to i bez tuny cukru a zbytečných éček! To je super ne? Proč to vůbec někdo dělá jinak, nechápu. Navíc díky tomu, že to ovoce nevaříme do mrtva, má marmeláda opravdu úžasně čerstvou chuť a nádhernou barvu.
Nemusíte se bát, že by se vám zkazila, pokud dobře vyvaříte skleničky. Nevím, jestli 10 let, ale minimálně do dalšího roku vám vydrží… 🙂 Vím, že někdo třeba dává na vrch marmelády, než ji zavíčkuje i lžíci rumu. To já nedělám, ale dávám vám to sem jen jako takový malý tip.
Skvělé Jani, díky 🙂
Dobry den Jani, nedekate nahodou i kvasene okurky? Ze byste napsala clanek s receptem 🙂
Evi, myslíte klasické „kvašáky“ nebo zavařované okurky ? 🙂