Bezový med s meduňkou

Sezóna černého bezu je v plném proudu. Krom klasického sirupu a sušení (je z něj opravdu vynikající čaj), jde u nás na dračku taky bezový med. Jestli ho neznáte a ještě jste ho nedělali, tak rychle do lesa a uvařte si ho!  Je to totiž neskutečně voňavá dobrota a v zimě v období nachlazení si bez něj čaj nedovedu představit. Používám ho taky na oslazení snídaňových kaší nebo třeba palačinek.

A protože se mi nepodařilo sehnat BIO citróny, trochu jsem zaimprovizovala a dala jsem do něj pořádnou hrst meduňky ze zahrádky. Citronová kůra se do medu totiž dává hlavně kvůli vůni a meduňka přeci po citronech nádherně voní tak to musí klapnout! A taky, že klaplo. Mňam! A nebyla bych to já, abych se s Vámi o svůj recept nepodělila 🙂

Budete potřebovat:

  • 30 velkých květů černého bezu (cca 250g)
  • 1 hrst meduňky
  • Šťávu z 1 citronu
  • 1 litr vody
  • 1kg cukru

Jak na to?

DEN 1

Nejdřív se vydejte na sběr květů někam do přírody, kde nejezdí auta. Doporučuji si vzít dlouhé kalhoty, protože bezy jsou většinou obrostlé kopřivami a ostružiním (manžel by mohl vyprávět – ještě teď má škrábance a šrámy od kotníků nahoru 😀 )

Někdo radí květy opláchnout, já naopak radím NEoplachovat – jen oklepat od případných broučků. Květy vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme meduňku a šťávu z citronu. Protože jsem nesehnala citrony, použila jsem tuhle 100% citronovou šťávu. Je to dobrá alternativa, ale prosím, nedávejte tam klasickou „citronku“, ta totiž neviděla citróny ani z rychlíku.

Vodu přivedeme k varu a 10 minutek necháme lehce probublávat.  Poté vypneme a necháme do druhého dne odležet.

DEN 2

Následující den si vodu s bezovými květy přecedíme a všechno pořádně vymačkáme. Přivedeme znovu k varu a přisypeme cukr. Cukr přisypte až ve chvíli, kdy je tekutina horká, jinak by se vám dlouho rozpouštěl a mohl by se připalovat.

No a teď už nezbývá nic jiného než čekat a nechat medík probublávat do požadované konzistence. Čím déle ho budete vařit, tím bude hustší.  Počítejte tak minimálně 2 hodinky vaření a pozor – hlídejte si ho, aby vám nevybublal ven.

To, jestli je med dostatečně hustý, zjistíme tak, že si kápneme trochu na talířek a necháme zchladnout. Jakmile je konzistence dle našich představ, vypneme sporák a ještě horký lijeme do připravených (čistých) sklenic, které hned otočíme víčkem dolů a necháme med zchladnout.

Takto připravený med nám vydrží v pohodě rok i dva (nedávno jsem našla ve sklepě zapomenutou sklenici z roku 2011 a byl vynikající)

Tak šup do lesa a dejte mi vědět, jak se Vám bezový med povedl 🙂

Mějte se krásně a užívejte sluníčka

Jana

Jana Stránská
Jsem autorkou eBooku KOMPLETNÍ PRŮVODCE NETOXICKOU DOMÁCNOSTÍ Ukazuji lidem cestu ke zdravějšímu, spokojenějšímu a soběstačnějšímu životu, bez zbytečné chemie, která nás všechny obklopuje. Chcete o mně vědět více? Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů