Domácí vánočka jako od babičky (a pletení z 6 pramenů krok za krokem)

Vánočka je pro mě každoročně takový malý předvánoční rituál. Ne že bych byla ten typ, co má na stole ubrousky s vločkama už v říjnu… ale jakmile začnu míchat těsto na vánočku, tak mi mozek spolehlivě přepne do režimu: svátky jsou tady. Když jsem byla malá, moje babička vždycky pekla pro celou rodinu tu nejlepší vánočku na světě. Jako ona to nedokážu, to je jasné, ale snažím se jí nedělat ostudu a myslím, že jsem si za ty roky recept vychytala tak, že by ani ona nepohrdla 🙂 Bez domácí vánočky si zkrátka nedovedu představit Vánoce.

A teď upřímně: nejvíc lidí se lekne pletení. Přitom je to jako s většinou věcí v kuchyni – jakmile to jednou uděláš, říkáš si „ty jo, vždyť to je úplně v pohodě“.

Tahle moje vánočka je krásně nadýchaná, jemná, máslová, voňavá – a hlavně: pletení z šesti pramenů opravdu není žádná věda. Ukážu ti ho níž tak, že to zvládneš bez problému i napoprvé!

Recept:

  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 125 g másla
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr (žádný vanilinový ani jinou náhražku – chceme krásně voňavou vanilku!)
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • kůra z 1 bio citronu nebo sušená citronová kůra (výborná a kvalitní je z naturway.cz )
  • 30 g rozinek (namočit hodinu předem do rumu)
  • mandlové plátky

Na dokončení:

  • bílek na potření (a mandlové plátky navrch)

Volitelně – koření do vánočky:

  • špetka muškátového oříšku, anýz (nebo tvoje oblíbená „vánoční“ kombinace)

Postup

1) Rozinky si nachystej dopředu

Rozinky dej alespoň hodinu předem do rumu (nebo teplé vody, když pečeš pro děti a nechceš použít rum). Pak je slij a nech okapat.

2) Těsto (moje rychlovka – klasika, co funguje)

Všechny ingredience smíchej dohromady (v robotu nebo ručně).
Postupuj takhle:

  • nejdřív dej do mísy mokré ingredience (mléko, vejce/žloutek, povolené máslo),
  • potom přisyp suché (mouky, sůl, vanilkový cukr, případně koření),
  • droždí dej nakonec.

Důležité:

  • mléko přidej vlažné (ne horké),
  • máslo má být změklé.

Těsto je potřeba opravdu dobře propracovat, aby se rozvinul lepek:
nejdřív míchej na nižší otáčky, potom zrychli a nech robot pracovat.

✅ Správné těsto: díky máslu je trochu hutnější, ale nemá být tuhé. Má být tvárné, příjemné na omak a nemá se lepit k podložce.

Těsto na vánočku kyne déle než běžná těsta, dej mu čas. Počítej minimálně 60–90 minut.

Správně nakynuté těsto je základ – jinak bude vánočka hutná a bez „nadýchanosti“.

3) Zapracuj rozinky

Do vykynutého těsta krátce zapracuj okapané rozinky (ať jsou rovnoměrně).


Dokynutí, potření a pečení

  1. Upletenou vánočku přenes na vymazaný plech/plech vyložený pečicím papírem.
  2. Nech ji ještě 20–40 minut dokynout.
  3. Potři bílkem, posyp mandlovými plátky.
  4. Peč v předehřáté troubě na 170 °C cca 35–45 minut (podle trouby).
    • Pokud by moc rychle tmavla, přikryj ji shora alobalem.

Postup na pletení je ve videu 😊 Nic na tom není, tak to určitě zkuste. ❤️🎄

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Tipy a postřehy

  • Rozinky namoč alespoň hodinu dopředu do rumu, pak je pořádně vymačkej a teprve potom přidej do těsta.
  • Z tohoto množství upečeš buď jednu veeelikou nebo dvě menší vánočky. Pokud pečeš jen jednu velkou vánočku z celé dávky, v průběhu pečení ji určitě přikryj alobalem, aby se shora nespálila.
  • Do těsta můžeš přidat koření, pokud to máš ráda – moje babička dávala mletý anýz a nové koření a pro mě je to dodnes „vůně Vánoc“. ❤️

Jana

PS: Chceš být trochu soběstačnější a naučit se vyrábět domácí sýry, mýdla, pečivo i kosmetiku? Pak možná právě pro tebe je můj on-line kurz SOBĚSTAČNÝ DOMOV

Jana Stránská
Jsem autorkou eBooku KOMPLETNÍ PRŮVODCE NETOXICKOU DOMÁCNOSTÍ Ukazuji lidem cestu ke zdravějšímu, spokojenějšímu a soběstačnějšímu životu, bez zbytečné chemie, která nás všechny obklopuje. Chcete o mně vědět více? Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *