Vánočka je pro mě každoročně takový malý předvánoční rituál. Ne že bych byla ten typ, co má na stole ubrousky s vločkama už v říjnu… ale jakmile začnu míchat těsto na vánočku, tak mi mozek spolehlivě přepne do režimu: svátky jsou tady. Když jsem byla malá, moje babička vždycky pekla pro celou rodinu tu nejlepší vánočku na světě. Jako ona to nedokážu, to je jasné, ale snažím se jí nedělat ostudu a myslím, že jsem si za ty roky recept vychytala tak, že by ani ona nepohrdla 🙂 Bez domácí vánočky si zkrátka nedovedu představit Vánoce.
A teď upřímně: nejvíc lidí se lekne pletení. Přitom je to jako s většinou věcí v kuchyni – jakmile to jednou uděláš, říkáš si „ty jo, vždyť to je úplně v pohodě“.
Tahle moje vánočka je krásně nadýchaná, jemná, máslová, voňavá – a hlavně: pletení z šesti pramenů opravdu není žádná věda. Ukážu ti ho níž tak, že to zvládneš bez problému i napoprvé!
Na dokončení:
Volitelně – koření do vánočky:


Rozinky dej alespoň hodinu předem do rumu (nebo teplé vody, když pečeš pro děti a nechceš použít rum). Pak je slij a nech okapat.
Všechny ingredience smíchej dohromady (v robotu nebo ručně).
Postupuj takhle:
Důležité:
Těsto je potřeba opravdu dobře propracovat, aby se rozvinul lepek:
nejdřív míchej na nižší otáčky, potom zrychli a nech robot pracovat.
✅ Správné těsto: díky máslu je trochu hutnější, ale nemá být tuhé. Má být tvárné, příjemné na omak a nemá se lepit k podložce.
Správně nakynuté těsto je základ – jinak bude vánočka hutná a bez „nadýchanosti“.
Do vykynutého těsta krátce zapracuj okapané rozinky (ať jsou rovnoměrně).
Postup na pletení je ve videu 😊 Nic na tom není, tak to určitě zkuste. ❤️🎄
Jana
PS: Chceš být trochu soběstačnější a naučit se vyrábět domácí sýry, mýdla, pečivo i kosmetiku? Pak možná právě pro tebe je můj on-line kurz SOBĚSTAČNÝ DOMOV
