Domácí jogurt

Domácí jogurt - postup

  • Nejprve si mléko zahřejeme na 95st (nezapomeňte míchat, ať se mléko nepřipálí)
  • Jakmile mléko dosáhne teploty 95st tak ho prude zchladíme na 45st (například ve dřezu se studenou vodou
  • Zchlazené mléko zaočkujeme připraveným jogurtem 
  • Důkladně promícháme a necháme 10 minut stát. 
  • Potom zaočkované mléko přelijeme : 
    1. do připravených čistých skleniček (o jakémkoliv objemu chcete)
    2. nebo necháme mléko takto v hrnci a dáme kultivovat přímo v hrnci
  • Teď je potřeba budoucí jogurty nechat alespoň 6 hodin kultivovat při teplotě 45-50 stupňů. Já je dávám do trouby, kterou zapnu na 50 stupňů a nastavím si minutku. Můžete je také takto kultivovat například v zavařovacím hrnci. Někdo jogurty jen zabalí do peřin a nechá tam (to se mi ale příiš neosvědčilo, teplota kolísá a ne vždy se mi jogurt takto povedl)
  • Po 6 hodinách jogurty vyndáme a vychladíme. 
  • Po vychlazení máme krásně hustý a krémový jogurt. 

Tipy a postřehy

  • Na zaočkování musíte použít jogurt s živými kulturami, NEOCHUCENÝ. (např. Hollandia)
  • Můžete si takto vyrobit i jogurt ochucený - na dno skleničky dejte lžíci marmelády a opatrně nalijte zaočkované mléko. Dejte kultivovat jako obvykle. 
  • Čím déle necháte jogurty kultivovat, tím budou kyselejší, takže si můžete sami upravit dobu podle toho, jak máte jogurt rádi. Minimálně ale kultivujte alespoň 4h. 

Soubory ke stažení